Hestebønner
Hestebønnen (Vicia Faba), der er en del af ærteblomstfamilien, anvendes i dag primært som proteinkilde til foderblandinger og som et alternativ til importeret soja.
Hestebønnen er som de andre afgrøder i ærteblomstfamilien kendetegnet ved sit høje proteinindhold, typisk ca. 30 g pr. 100 g.
Hestebønnen har som de øvrige bælgplanter i øvrigt den positive egenskab, at den under dyrkning er kvælstofsamlende. Landmanden behøver derfor ikke at tilføre kvælstof under dyrkningen.
Hestebønnen opsamler faktisk så meget kvælstof, at den er særligt egnet som forfrugt til dyrkning af bl.a. hvede og byg.
Fordelene ved at dyrke og benytte hestebønner som proteinkilde er mange:
- Der er ikke behov for at tilføre gødning
- Dyrkningen af hestebønner har en høj forfrugtværdi – dvs. merudbytte for efterfølgende afgrøde i rotationen
- Der kræves typisk ingen eller mindre vanding end ved dyrkning af andre afgrøder
- Normalt kun et lille behov for brug af pesticider.